Zájezd do Terezína

 

Dne 15. 5. 2016 se někteří žáci 8. ročníku naší školy zúčastnili spolu s paní ředitelkou PaeDr. Ilonou Hojnou a vyučujícími Mgr. Martinou Šurovou a Mgr. Radkou Maschio zájezdu do Terezína, na který naši školu pozval Svaz bojovníků za svobodu. Naši žáci, pedagogové a paní ředitelka se zúčastnili tryzny na terezínském hřbitově a uctili tak památku obětí 2. světové války.

Poté se jsme odebrali na prohlídku tzv. Malé pevnosti Terezín. Pedagogové i žáci byli zaujati poutavým vyprávěním průvodkyně, která je seznámila s historií Malé pevnosti. Dozvěděli se jsme se o vzniku pevnosti a o jejím dalším osudu v době druhé světové války, kdy zde nacisté nejdříve zřídili věznici, poté koncentrační tábor. Zaujali nás fotografie přeživších obětí, které často prošli více koncentračními tábory. Jejich vzpomínky plné smutku a utrpení k nám promlouvaly přes krátké citáty a vyprávění. Uvědomovali jsme si, jak těžký osud tito lidé měli, když ztráceli své blízké v nacistických továrnách na smrt a sami byli často blízko smrti. Po prohlídce tzv. Malé pevnosti Terezín jsme se odebrali do Muzea ghetta Terezín. Zde jsme se seznámili s životem židovských vězňů, kteří byli do Terezína deportováni nejen z území naší republiky, ale i z nacisty okupovaných evropských zemí v době druhé světové války.

Děkujeme Svazu bojovníků za svobodu za umožnění zájezdu pro naše žáky a těšíme se  na další spolupráci.

Domníváme se, že je důležité, aby se žáci učili dějinám nejen ve škole, ale aby zároveň i dějiny prožívali návštěvou míst s historií těsně spjatých.

 

Comments are closed.
Aktuality z naší školy
Všechny novinky z našich akcí, projektů, výletů a dalších událostí ze života školy
Zobrazit všechny